Informacje o PCP

W dniu 09.05.2005r. odby┼éo si─Ö zebranie za┼éo┼╝ycielskie Polskiego Cechu Psychotronicznego w ┼üodzi. Inicjatorem powo┼éania Cechu by┼é Karol J├│┼║wiak, znany i ceniony bioenergoterapeuta i radiesteta, obecnie Starszy Cechu. Wi─Ökszo┼Ť─ç za┼éo┼╝ycieli Cechu stanowi─ů cz┼éonkowie Stowarzyszenia Bioenergoterapeut├│w ÔÇ×MazowszeÔÇŁ oraz ich wieloletni sympatycy.

Cech jest samorz─ůdn─ů spo┼éecznoÔÇôzawodow─ů i gospodarcz─ů organizacj─ů skupiaj─ůc─ů rzemie┼Ťlnik├│w prowadz─ůcych dzia┼éalno┼Ť─ç w zakresie naturoterapii: bioenergoterapeuta, naturopata, radiesteta, biomasa┼╝ysta, refleksolog, astrolog i inne, zrzeszaj─ůc─ů dobrowolnie cz┼éonk├│w z ca┼éego kraju. Dzia┼éa na podstawie ustawy o rzemio┼Ťle z dnia 22. 03. 1989 r. (Dz. U. nr 17, poz.92) i posiada osobowo┼Ť─ç prawn─ů ÔÇô wpis do rejestru cech├│w.

W dniu 04.11.2005r. Polski Cech Psychotroniczny zosta┼é wpisany do Krajowego Rejestru S─ůdowego, nr KRS: 0000244101. Od dnia 24.01.2006r. jest cz┼éonkiem ┼ü├│dzkiej Izby Rzemie┼Ťlniczej.

Do kluczowych zada┼ä Cechu nale┼╝y utrwalanie wi─Özi ┼Ťrodowiskowych, postaw zgodnych z zasadami etyki i powagi zawodu, organizowanie na rzecz cz┼éonk├│w dzia┼éalno┼Ťci kulturalnoÔÇôo┼Ťwiatowej i gospodarczej, podnoszenie kwalifikacji, a tak┼╝e reprezentowanie cz┼éonk├│w wobec organ├│w w┼éadzy i administracji pa┼ästwowej.

Cech prowadzi dzia┼éalno┼Ť─ç na terenie ca┼éego kraju, a podstaw─ů jego funkcjonowania jest Statut Cechu.

Obecnie Cech zajmuje si─Ö organizacj─ů kurs├│w zawodowych ÔÇô bioenergoterapia i naturopatia, daj─ůcych uprawnienia pa┼ästwowe (stopie┼ä czeladnika lub mistrza). Ponadto w siedzibie Cechu przeprowadzanych jest wiele innych szkole┼ä nie tylko z zakresu naturoterapii. Regularnie odbywaj─ů si─Ö odczyty, kt├│rych celem jest promowanie mi─Ödzy innymi zdrowego stylu ┼╝ycia, ochrony ┼Ťrodowiska oraz przekazanie osobom zainteresowanym wiedzy z zakresu naturoterapii. Wykonywane s─ů weryfikacje uzdolnie┼ä bioenergoterapeutycznych, wydawane certyfikaty jako┼Ťci pracy. Organizowane s─ů og├│lnopolskie zjazdy integracyjne oraz seminaria.